Meld u nu aan!

Schrijf u vandaag nog in voor een praktijkgerichte training of opleiding

Doe de 'muda-walk'

Muda is het Japanse woord voor verspilling. Samen met VOAA doet u de 'muda-walk' om verspillingen en verbeteringen op te sporen.

Klik hier voor meer informatie

Vertel het verder
Vul hier de email van uw vriend in en stuur deze pagina door!

Niet alles wat oud is, is onbruikbaar!

Een nieuwe verbetermethode zoals bijvoorbeeld Lean kan met veel bombarie worden gepresenteerd als ‘de manier waarop we het vanaf nu gaan aanpakken’. Hoewel dit enthousiasme kan opwekken voor alle nieuwe tools en technieken die de nieuwe methode met zich meebrengt, is het ook belangrijk om niet alle oude tools overboord te gooien. Er zijn immers al eerder verbeteringen behaald in de bestaande processen en het zou zonde zijn om die weer ongedaan te maken.

Een mooi voorbeeld hiervan zagen wij recent bij een klant. In het kader van 5S werd besloten om ook in de kantooromgeving eens flink op te ruimen. Een van de archiefkasten werd al snel bestempeld als ‘vol met oude rapporten waar we toch niets meer mee doen’ en toen we een week later terugkwamen was de hele kast leeg. Een nobel streven, maar in hun ijver was men vergeten om kritisch te kijken naar de rapporten die in de kast stonden. Een paar weken later werd dit duidelijk toen men er achter kwam dat één rapport dat recentelijk nog met veel moeite was bijgewerkt naar de huidige situatie was weggegooid. De wijze les: volg niet blindelings de aanwijzingen van een nieuwe methode, maar blijf kritisch kijken naar wat je weggooit.


Follow us on

VOAA gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?