Evenementen
Onze aankomende evenementen
Nieuws
Er zijn op dit moment geen nieuwsberichten.
Meer nieuws

Meld u nu aan!

Schrijf u vandaag nog in voor een praktijkgerichte training of opleiding

Home > Consultancy > Werkgeluk- en productiviteitsscan

Werkgeluk- en productiviteitsscan

Wat is het verband tussen werkgeluk en productiviteit?

Innovatieparadox en arbeidsproductiviteitparadox

Ten onrechte wordt gedacht dat `druk, druk, druk` gelijk staat aan `winst, winst, winst`. Maar productiviteit en ook creativiteit zijn juist het grootst bij een werkomgeving waarin medewerkers plezier hebben.
Hoe kan ik mijn productiviteit verhogen met deze vraag worstelen veel ondernemingen. Veelal benaderd vanuit een bedrijfskundig perspectief, maar wat is de invloed van werkgeluk op de productiviteit? Immers medewerkers die het niet naar hun zin hebben zijn vaker ziek, hebben minder interesse in hun werk en ervaren meer werkdruk. Vanzelfsprekend heeft dit een negatief invloed op de productiviteit. Door deze twee te integreren in één aanpak, het People Process Improvement Program, ontstaat een nieuwe kijk op productiviteit “taking improvement to the next level”.

Het People Process Improvement Program

Het PPI geeft inzicht in welke factoren van invloed zijn op het werkgeluk (menskant) en de productiviteit van uw processen (proceskant) en daarmee van uw organisatie en medewerkers. Pas als er een kwantificeerbare uitspraak kan worden gedaan over het werkgeluk en de wijze waarop processen de werkzaamheden van een organisatie ondersteunen zijn organisaties in staat antwoord te geven op de vraag: hoe beïnvloedt dit de productiviteit van mijn organisatie?

People improvement richt zich op het verhogen van het werkgeluk. Gezonde werkomstandigheden, het benutten van talenten en het bieden van zinvol werk zijn de drie pijlers van de geluksdriehoek van het moderne personeelsmanagement. Wanneer het werkgeluk van werknemers vergroot, dan is deze ook productiever. Dit komt omdat de focus op de taak bij iemand die een hoge mate van geluk ervaart tijdens zijn werk veel hoger ligt dan bij mensen die dat niet zo ervaren. De direct toegevoegde waarde per persoon neemt dus toe. Een medewerker kan zelf invloed uitoefenen op de mate waarin de persoon geluk ervaart tijdens zijn werk en dit dus ook verhogen.

Process improvement is erop gericht de direct toegevoegde waarde van het proces te verhogen, inspelen op wat je slimmer, sneller, klant en resultaat gerichter kunt doen om optimaal aan klantwensen te voldoen daarop te meten en bij te sturen.

Geen deeloplossingen, maar integraal en structureel werken aan blijvende verbeteringen. Mensen die op basis van hun eigen ‘drive’, persoonlijkheid, ervaring en kennis, draagvalk kunnen creëren in uw organisatie.
Ons uitgangspunt is het verbeteren van de productiviteit in de tweeluik van mens en proces. Werken aan ‘werkgeluk’ in combinatie met het verhogen van de toegevoegde waarde van het proces, dat is waar volgens ons de structurele verbeteringen uit voortvloeien.

Is werkgeluk te meten?

Jazeker! Het iOpener institute uit Oxford heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de effecten van werkgeluk op productiviteit. Op basis van die onderzoeken zijn een vijftal verklarende factoren ontdekt die het werkgeluk beïnvloeden. Deze factoren zijn te meten, te analyseren en te verbeteren.

Wat levert een geïntegreerd People en Process aanbod mij op?

Onderzoek naar werkgelukHet één versterkt het ander. Een verandering leidt vaak tot weerstand. Dit is niet het geval als veranderingen van de werkvloer afkomen. Werknemers zijn direct betrokken bij de optimalisatie van het proces. People Improvement leidt tot input voor Process Improvement en andersom. Het draagvlak voor de verandering is optimaal en daarmee is aan één van de belangrijkste succesfactoren bij veranderingen automatisch voldaan. Het resultaat is een productiever bedrijf met betrokken en gelukkige mensen.

Hoe werkt het People Process Improvement Program?

Na een kick-off-bijeenkoms start het programma met het uivoeren van een nul-meting op personeels- en procesniveau. Op basis hiervan worden aanbevelingen geformuleerd op beide niveaus. De ervaring leert dat de eerste productiviteitswinst al geboekt wordt tijdens de meting en vervolgens verdubbeld in het daaropvolgende programma.

Wat levert al dat werkgeluk op?

Aan de hand van de beoordeling van het werkgeluk wordt het verbeterpotentieel vastgesteld van individuele en team ontwikkelingstrajecten en het HR-beleid. Ook doen we uitspraken en aanbevelingen over de het verbeterpotentieel met betrekking tot processen, aansturing en organisatie.

Voor iedere organisatie die streeft naar meer werkgeluk en productiviteit is het PPI programma een echte
“eye-opener”.

Geïnteresseerd?

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op en laat u voorlichten door één van onze consultants.

Follow us on

VOAA gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?